Oblik noktiju

Oblik noktiju

Iako oblik noktiju svako bira prema vlastitim željama, postoji par pravila koja bi trebalo poštovati tako da vam nokti, ali prvenstveno ruke, dođu do izražaja i izgledaju skladno i lepo. Generalno pravilo je da vaši nokti treba da imaju oblik koji je jednak obliku tanke kožice na korenu nokta (tamo gde se najčešće stvaraju zanoktice). S tim da pravilo ima izuzetaka i da uvek treba imati nekoliko drugih faktora u vidu. Postoji nekoliko osnovnih oblika noktiju:

1. Ovalni:

Ovaj oblik je možda najpoznatiji i najpopularniji  među ženskom populacijom. To nije tako bez razloga jer je ovaj oblik pristaje skoro svima, a najviše kratkim i širokim prstima. Ovalni nokti vizuelno izdužuju vaše prste i čini ih elegantnim i negovanim. Ako volite tradicionalan izgled noktiju, odaberite ovalni stil. Iako tako oblikovani nokti nisu toliko čvrsti kao četvrtasti ili ovalno-četvrtasti, sigurno daju ženstveniji izgled noktiju. Ovaj oblik savršen je za osobe koje imaju kraće prste jer imitira oblik samog prsta, što stvara utisak njegove izduženosti. Ovalni oblik se veoma često radi u našem salonu Ivanails 032 u Čačku.

2. Uglasti/kvadratasti (square):

Ovaj oblik pristaje najbolje dugim i uskim prstima. Ovo je definitivno najpopularniji oblik noktiju, iako nije prigodan. Naime, na svojim krajevima nije zaobljen, nego raste s ravnim ivicama, što ga čini vrlo čvrstim. Ovaj oblik noktiju najbolje pristaje dugim prstima s velikom površinom nokta.

3. Uglasto-Ovalni (squoval):     

 Kod ovog oblika noktiju uglovi su zapravo zaobljeni umesto da budu oštri. Ovaj oblik čini široke nokte malo užim tako da možete pustiti nokte i nositi ih dužim, a da oni izgledaju glomazni. Takođe ovi nokti pristaju odlično kako dugim tako i kratkim prstima. Ovaj oblik noktiju sve više dobija na popularnosti jer je reč o obliku između četvrtastog i ovalnog pa zbog toga izgleda prirodno.

4. Špicasti (pointed):

Ovakvi nokti pristaju prstima koji imaju usku bazu (osnovu) nokta. U principu oblik je sličan ovalnom samo što je dužina nokta isturpijana u špic. Ovakvi nokti naglašavaju eleganciju ruke i dužinu prstiju, ali im je mana to što lako pucaju i teški su za održavanje. Vrlo ženstven i, može se reći, poseban. Važno je da su nokti pravilno oblikovani, odnosno da vrh ne naginje ni na jednu stanu, pa ako niste toliko vešti u turpijanju, prepustite to profesionalcima. Ovaj oblik stvara utisak veće dužine noktiju, te pristaje noktima koji su manji površinom, bez obzira na dužinu prstiju.

5. Okrugli (rounded):

Perfektan oblik za sve one koji preferiraju kratke nokte i lako održavanje dužine i oblika. Također, ovakve nokte preporučujemo onima koji rade poslove koji zahtevaju stalne pokrete ruku jer ne pucaju i ne lome se tako brzo i lako. Ovaj oblik noktiju je definitivno najkonzervativniji, ali ako puno radite rukama, a vaši nokti moraju da budu uredni i kratki, ovo je oblik za vas. Vrlo su jednostavni za održavanje.

6.  Stileto

Ovaj oblik noktiju je definitivno za odvažnije. Iako je reč o vrlo otkačenom obliku, odličnom za neke posebne prilike, takav oblik noktiju vrlo je krhk. Takođe, ovakav oblik nokta se najčešće  pravi od veštačkih gelova radi lakšeg oblikovanja i izbegavanja oštećenja nokta.

Ipak, imajte na umu da nije samo oblik nokta ono što je važno. Lepe, negovane ruke i uredni i čisti nokti ono su što će dati pravu sliku vas, a vama samima podići ili spustiti nivo samopouzdanja.

Članak pisala Ivanails edukator: Ivana Jakovljević

Mnogo više o samim noktima i o obukama za nokte možete pronaći klikom na sledeći link:

https://www.facebook.com/Ivanails-Obuka-910230529067156/

Dodaj komentar